“Deze drie dagen hebben mijn interesse in de psychiatrie gewekt. Veel begrippen hebben letterlijk een beeld gekregen waardoor ik hier meer inzicht heb gekregen. Zowel in de werking van ons brein als in bepaalde aandoeningen. Simon (de docent) legt op duidelijke en begrijpelijk wijze uit en ondersteund zijn verhaal met beeldmateriaal. Hierdoor maak je het verhaal visueel waardoor het beter wordt opgeslagen. Het waren waardevolle dagen.”
Joke Levering, wijkverpleegkundige (2023) over de cursus Psychopathologie
Wat een leuke cursus! Simon is als psychiater heel geïnspireerd over zijn vak en dat werkt aanstekelijk! Het heeft mij geholpen om de mystificatie rondom psychiatrie weg te halen en een goed beeld te krijgen van wat de ziektebeelden binnen de psychiatrie zijn. Ik ben een betere therapeut geworden. Nu ik de uitersten in psychopathologie begrijp, heb ik ook beter inzicht in de patronen die mensen in mildere mate hebben. Echt een aanrader, les krijgen met plezier!
Esther van Dijk, psychosociaal therapeut in opleiding (2023) over de cursus Psychopathologie
"Ik vond de training Psychopathologie zeer plezierig. De stof was erg interessant en ook goed te volgen. Helpend waren met name de verschillende vormen van beeldspraak die bij de stof werden gebruikt. Duidelijk werd mij al dat dit bij cliënten enorm aansluit. In het kader van psycho-educatie geven mensen aan dat ze het begrijpen. Al met al een training die niet alleen theoretisch is, maar ook zeker praktische handvatten biedt in gespreksvoering en probleemanalyse."
Nik Mandemakers, medewerker Sociaal Team (2023) over de cursus Psychopathologie
Het was een boeiende en inspirerende cursus die op een bevlogen manier werd gegeven, met veel metaforen en beeldmateriaal. Er werd uitvoerig in gegaan op ordening en met name waarom dit zo belangrijk is. Daarna zoomden we langzaam steeds op een dieper niveau in om uiteindelijk bij de stoornissen te belanden. Hier had nog wat meer tijd voor mogen zijn. Het uitzoomen maakte het soms wat abstract, maar de vele metaforen waren helpend. Een scholing boordevol informatie, eigenlijk teveel om in drie dagen te kunnen behandelen. Mooi om te zien hoe respect en empathie voor de cliënt voorop staat.
Carine van de Riet, casemanager en verlies-en-rouwtherapeut (2023) over de cursus Psychopathologie
“Psychiater Simon Hogerzeil bespreekt in deze cursus Psychopathologie de meestvoorkomende vormen van psychisch lijden vanuit de fenomenen en de ontstaansgeschiedenis - en niet vanuit een vinkjeslijst-diagnose. Iedereen die geen zorgverzekeraar is, heeft daar meer aan dan aan een uitleg van de DSM-5, mede omdat dit lijden veelvormig is en allerlei mengvormen en intensiteiten kent. Je krijgt door de cursus een rijk beeld van wat het menszijn inhoudt, inclusief alle ‘uitglijdmogelijkheden’; een besef van voor wat medemenselijkheid vermag, zeker als je aan jezelf blijft werken; én kennis van wanneer je toch echt een arts of psychiater moet inschakelen (minder vaak dan je zou denken).”
Maurits in 't Veld (2022) over de cursus Psychopathologie
"Kortgeleden heb ik de 3-daagse training ‘Verlies- en rouwbegeleiding’ gevolgd bij Angelieke Stikkel. Ik kijk heel goed terug op deze training. Angelieke is een bevlogen docente en weet met rust en compassie een open sfeer te creëren in de groep. Ze biedt veel aan: veel informatie over rouw en diverse rouwmethodieken die door de tijd heen zijn ontwikkeld, steeds aangevuld met voorbeelden uit de praktijk. De theorie gaat daardoor leven. In groepjes spraken we met elkaar over eigen casussen en de vragen die we daarbij hadden. In kleine groepjes wordt ook stilgestaan bij persoonlijk verdriet. Kortom: een waardevolle training met een leerervaring op 3 niveaus (theoretisch, praktisch, persoonlijk) met veel verdieping en afwisselende werkvormen in een fijne en open sfeer."
Agatha Ottema, maatschappelijk werker (2022) over de cursus Verlies- en Rouwbegeleiding
Na het volgen van een deeltijdopleiding bij de SAU, heb ik nu ook de cursus 'Opstellingenwerk Nieuwe Stijl' gevolgd: Er werd uitgebreid ingegaan op het trauma-opstellingswerk van Franz Ruppert en het Levens Integratie Proces (LIP) van Wilfred Nellis. Oefenen met tafelopstellingen (met poppetjes en een steen symbolisch als een Verlangen), werken met vloerankers en zelfresonantie en een demonstratie krijgen van een LIP opstelling in de ruimte met representanten. (…) In samenwerking met Esther van Stratum is dit op een prettige manier vormgegeven. Samen vormen ze een goed duo die elkaar aanvult, warmte, rust en plezier uitstraalt. De cursus is een aanrader en nodigt uit voor de vervolgcursus 'Masterclass Opstellingenwerk Nieuwe Stijl.' Hierbij ga je je verder bekwamen in het zelfstandig begeleiden van (trauma/LIP) opstellingen."
Katja van Meurs, psychosociaal therapeut (2022) over de cursus Opstellingenwerk Nieuwe Stijl
"Het deelnemen aan deze training ‘Opstellingenwerk nieuwe stijl’ vond ik een feestje! Voordat ik me opgaf, heb ik even getwijfeld of de training met mijn achtergrond en professionele bagage wel verdiepend genoeg zou zijn. Al tijdens de eerste trainingsdag was ik echter enorm blij dat ik me had aangemeld. Angelieke en Esther hebben de training op een fijne manier gegeven. Er was een voor mij prettige mix tussen theorie en zelf aan de slag gaan: oefenen met interventies. Ik heb veel geleerd als professional en persoonlijk. De training bood de verdieping waar ik naar op zoek was. Kortom: ik ben blij dat ik gegaan ben, want het was fijn, leerzaam, bevestigend, confronterend, verhelderend, verdiepend en gezellig. Ik vind de training echt een aanrader!"
Willy de Lang, rouw- en verliesdeskundige & orthopedagoog (2022) over de cursus Opstellingenwerk Nieuwe Stijl
”Ik heb 3 mooie, waardevolle dagen tijdens de cursus ‘Mind yourself’ gehad. Stilstaan bij wat mij dagelijks bezighoudt, stilstaan bij mijn gevoel, stilstaan bij mijn werk en de relatie met mijn naasten; door de hectiek van de dag gaat vaak alles om mij heen aan mij voorbij. Ik heb in die drie dagen geleerd dat zelfcompassie iets noodzakelijks is waar ik niet altijd mee bezig was. Karin heeft met haar passie en professionaliteit mij geholpen om bewuster met mijzelf, mijn werk en mijn grenzen om te gaan.”
Mahasta Van der Kooij-Dawarpana, maatschappelijk werker / cliëntondersteuner (2021) over de cursus Mind Yourself
“Nogmaals dank voor de zeer leerzame cursus Psychopathologie en jouw manier van kennis overbrengen. Ik heb er enorm veel aan in mijn dagelijkse werkzaamheden!”
Judith, trajectbegeleidster bij Peijnenburg Begeleiding (2021) over de cursus Psychopathologie
”Ik heb de training ‘Mind yourself’ als heel prettig en nuttig ervaren. Het heeft mij geholpen om patronen te ontdekken en te herkennen bij mijzelf waardoor ik vaak minder goed voor mijzelf zorg en minder compassievol ben. Naast bewustzijn heb ik handvatten gekregen om hier beter mee om te gaan. Ook het stilstaan bij wat voor werk wij doen en wat dat van ons vraagt maakt het juist belangrijk om goed voor onszelf te zorgen. Dit heb ik zowel thuis als op school nooit geleerd en daarom vind ik de cursus een grote meerwaarde hebben om dit te leren en zo toe te passen. Ik zou iedereen in ons vak aanraden om deze cursus te volgen!”
Mariska Berm, generalist bij buurtteamorganisatie Sociaal (2021) over de cursus Mind Yourself
"Ik was al een hele tijd in mijn werk, als hulpverlener bij Slachtofferhulp Nederland, op zoek naar verdieping. Ik bleek niet de enige. Tijdens de kennismaking binnen de opleiding Psychosociale Therapie met mijn klasgenoten werd het binnen no-time duidelijk: we zochten dat allemaal. Zo heb ik geleerd copingpatronen te herkennen én in beweging te zetten binnen de werkrelatie met mijn cliënt. Daarnaast begreep ik voorheen soms het gedrag van de ander écht niet, waardoor het me niet goed lukte om aan te sluiten bij diens beleving. Na de lessen over de persoonsgerichte benadering, empathie, het effect van stress op het functioneren van ons brein, methodes als focussing en EFT, heb ik geleerd hoe elke emotie een behoefte uitdrukt, hoe elk mens wil groeien en hoe je vanuit daar beter kan leren aan te sluiten bij de ander. Ik gebruik mijn opgedane kennis en inzichten nog dagelijks. Nu als afgestudeerd psychosociaal therapeut en gespecialiseerd medisch maatschappelijk werker. Deze opleiding verstevigde mijn basis en bracht verdieping tegelijk!"
Elisa Looijen, medisch maatschappelijk werker (2020) over de opleiding Psychosociale Therapie
""Ik heb onlangs de opleiding Psychosociale therapie gevolgd en wat vond ik de opleiding waardevol en wat had ik hier behoefte aan! In mijn werk als maatschappelijk werker wordt verwacht dat we kortdurend en oplossingsgericht werken. Hierbij miste ik de verdieping en de aansluiting bij de cliënt, maar ook de aansluiting bij mezelf. [...] "De lessen met theorie en praktijk, het beschrijven van je eigen levensloop, de bijeenkomsten van supervisie en de opdrachten dragen eraan bij dat je vanuit je pure zelf gaat werken. Daarnaast is leertherapie ook onderdeel van het traject en merk ik dat het me zoveel gebracht heeft. [...] Wat ik tenslotte ook erg belangrijk en als zeer prettig heb ervaren is het kleinschalige onderwijs. Het contact is persoonlijk, laagdrempelig en men denkt vooral met je mee."
Simone Maters, (school)maatschappelijk werker (2020) over de opleiding Psychosociale Therapie
"Het is mijn ervaring dat opstellingenwerk je terugbrengt bij je eigen zelfbeschikkingsmogelijkheden. Zo kwam tijdens het werken met eigen casuïstiek in de training aan het licht dat bepaalde ervaringen uit mijn verleden onbewust doorspeelden in de dagelijkse realiteit op mijn werk. Vooral onder stress, grijp je vaak terug op de van jongs af aangeleerde coping-strategieen. Deze cursus heeft me letterlijk bewust gemaakt van dit mechanisme en hoe mijn coping onbedoeld bijdraagt aan rolverwarring op de werkvloer. Door dit te hebben gezien, ben ik beter in staat om mijn projecten uit te voeren en adequater te communiceren over waar ik last van heb. Dit is ook zichtbaar voor collega's. Leerzaam: deze manier van werken! Daarin valt de training echt op.”
Aalze Koster (2019) over de cursus Opstellingenwerk Nieuwe Stijl
"Wij, van de Gemiva SVG Groep, hebben de driedaagse cursus Verlies -en rouwbegeleiding als Incompanytraining gevolgd. Angelieke Stikkel heeft ons leerproces kundig en professioneel begeleid. De cursus is vernieuwend en inspirerend van opzet. Door de werkvormen en groepsopdrachten, was er genoeg interactie om tot verdiepend leren te komen. Heel mooi om hierbij om te zien was dat collega's zich veilig voelden om werk en privé casussen naar voren te brengen. Theorie werd afgewisseld met pakkende praktijkvoorbeelden: nieuwe kennis toepassen werd zo stukken makkelijker. Voor mij is het een tijd geleden dat ik een cursus heb gevolgd die zo goed in elkaar zat als deze en waar ik als professional zo veel aan heb gehad. Ik beveel de cursus daarom van harte aan voor ieder die werkzaam is in het sociaal & zorg domein, onmisbaar!"
Aniel Shewdat, ambulant persoonlijkbegeleider (2019) over de cursus Verlies- en Rouwbegeleiding
"Dit najaar volgde ik de driedaagse cursus Verlies- en rouwbegeleiding met docente Angelieke Stikkel. Haar prettige houding in combinatie met haar kennis, kunde en ervaring op het gebied van verlies- en rouwbegeleiding schept een open sfeer waarin de deelnemers zich kwetsbaar durven te tonen. Leerzaam vind ik hoe de ontwikkeling in het therapeutisch denken over rouwbegeleiding wordt neergezet. De persoonlijke en maatschappelijke rouwsluiers - opvattingen over hoe rouw zou moeten verlopen - laten zien hoe moeilijk het kan zijn om met het verdriet van jezelf en van een ander om te gaan. De uitleg over verschillende rouwmodellen helpen misverstanden te voorkomen en onbedoeld een rouwende te kwetsen in plaats van bij te staan. Angelieke legt duidelijk uit hoe persoonlijk het proces van verlies en verdriet is, en op welke wijze je iemand tot steun kan zijn. Ik voel me verrijkt in de uitoefening van mijn beroep door de kennis die ik in deze cursusdagen aangereikt heb gekregen."
Jacqueline Cino, yogacoach/verliesbegeleider (2019) over de cursus Verlies- en Rouwbegeleiding
“Ik ben ontzettend tevreden over de cursus Psychopathologie en de manier van lesgeven door de docent en psychiater. Zijn enthousiasme straalt er vanaf en dit heeft hij ook weten over te dragen op mij. Hij gebruikt praktijkvoorbeelden en humor. Zijn kritische blik op de DSM vind ik erg goed! Dat houdt ons allemaal scherp! Ik heb ontzettend veel aan de cursus gehad. Juist doordat we geen rijtjes moesten leren, maar gekeken hebben naar menselijke patronen en gedragingen die ik ook bij mijzelf kon herkennen. Heel erg bedankt hiervoor, ik zal het overige aanbod van de SAU in de gaten houden!”
Daphne van den Hoek (2018) over de cursus Psychopathologie
"Ik werk veel met mensen met verlies, zowel in mijn praktijk als voorheen in mijn baan als medisch maatschappelijk werker en ik had behoefte aan meer verdieping in rouw- en verliesverwerking. […] Ik kan niet anders zeggen dan dat deze opleiding Verlies- en rouwtherapie een verrijking is geweest en ik er nog dagelijks de vruchten van pluk!"
Germien Grimmelikhuizen, rouwtherapeut (2017) over de opleiding Verlies- en Rouwtherapie
"Ik kijk zeer tevreden terug op de opleiding Verlies en Rouwtherapie. Als kenmerkend heb ik ervaren de grote betrokkenheid van de docenten, hun deskundigheid en toegankelijkheid. Het onderwerp rouw en verlies bleek een veel breder terrein te beslaan dan ik van te voren had kunnen bedenken. […] Inmiddels ben ik ook gestart met een eigen praktijk, waarvoor de opleiding mij de inhoudelijke vaardigheden heeft geleerd om dit te kunnen én het zelfvertrouwen om het te gaan doen. En als extra pluspunt: een netwerk van collega-studenten die ongeveer hetzelfde pad bewandelen en elkaar zeer inspireren!"
Ymkje Albada, gezinstherapeut (2018) over de opleiding Verlies- en Rouwtherapie
"Dr. Simon Hogerzeil heeft op 14 januari 2017 aan leraren die de opleiding Master Educational Needs volgen een lezing over hechting gegeven. Hij weet de kloof tussen theorie en praktijk te dichten. Hij boeit het publiek door met twee voeten op de grond te blijven staan. Hij schept een veilige sfeer waardoor je leerschakelaar vanzelf aangaat. Een echte aanrader!"
Ginny Vlieks, Landelijk Coördinator Master EN SvO (2017)