Ik heb inmiddels in mijn integratieve therapeuten intervisiegroepje de cursus aangeraden. Zoals ik Focusing heb ervaren en nu uitleg is het een mooie methode om te werken in de “binnenwereld” met het lichaam als startpunt. Vooral ook wanneer een cliënt zijn/haar gevoel niet direct in het lichaam kan duiden.

De cursus kwam overeen met mijn verwachting. Daarbij was ik blij dat het meer was dan het leren focusing volgens het boekje, en meer een open onderzoek hoe de methode in de echte praktijk toe te passen.

Ik werk er graag mee, soms als opstapje naar een imaginatie of regressie in mijn werk als hypnotherapeut.

Voor mij gaat Focusing over voelen en moeiteloos onderzoeken.

Ik vond de opbouw tussen demo en zelf oefenen fijn. Wellicht dat er in de eerste twee dagen nog meer ruimte gemaakt kan worden voor oefenen, eventueel oefeningen die opbouwen naar een hele focusing sessie. Waar ik zelf nog wel wat dieper op in had willen gaan was het omgaan met allerlei afweermechanismen die op kunnen komen in het focussen, In het hoofd schieten, dissociëren, sociaal wenselijk meedoen, gehaast erdoor heen gaan etc. etc. Dat soort dingen die je mogelijk tegen komt in het wild. Demo’s en oefenen met studenten lijkt vaak net wat makkelijker te gaan omdat daar al een mate van ervaring en intrinsieke motivatie aanwezig is.

Kristiaan bij de Vaate (2024), Psycholoog NIP / Mindfulnesstrainer / Psychosociaal therapeut over de cursus Focusing in de praktijk

Comment