Programma
Pro tip: ververs je pagina regelmatig (via CMD+R of CTRL+R of F5)
De filmpjes en dias zijn verplaatst naar /htk-index
Jullie digitale klaslokaal vandaag (27 mei 2020) is /dock
van 10:00 tot 10:45 zelfstudie
- /#cargo-cult-science (0:10) en mail mij een vraag over "cargo-cult-science"
- /#wie-is-ziek (0:04) en mail mij een vraag over "wie-is-ziek"
- /#dsm-5 (0:05) en mail mij een vraag over "dsm-5"
- /#common-factors (0:09) en mail mij een vraag over "common-factors"
van 10:45 tot 11:15 bespreking ingekomen vragen
van 11:15 tot 12:45 zelfstudie
- /#zenuwstelsel (0:12) en mail mij een vraag over "zenuwstelsel"
- /#leren (0:30) en mail mij een vraag over "leren"
- /#attractors (0:23) en mail mij een vraag over "attractors"
van 12:45 tot 13:30 lunch
van 13:45 tot 14:15 bespreking ingekomen vragen
van 14:15 tot 15:30 zelfstudie
- /#beschrijvende-diagnose (0:10) en mail mij een vraag over "beschrijvende-diagnose"
- /#hersenen (0:11) en mail mij een vraag over "hersenen"
- /#powers-of-ten (0:06) en mail mij een vraag over "powers-of-ten"
- /#networks (0:12) en mail mij een vraag over "networks"
van 15:30 tot 16:30 afsluiting
- wat vond je van de cursus?
- zou je bereid zijn om (facultatief) over mijn training jouw recensie (gewoon, eerlijk) te willen schrijven?
Logboek
2020-04-07 (09:00) Inloop
- We treffen elkaar op 7 april om 09:00 in het klaslokaal. De les begint pas na 09:30, maar het eerste half uur is bedoeld om te zorgen dat iedereen overweg kan met Whereby en zo nodig technische ondersteuning te geven. Als iedereen is aangehaakt begint de les.
2020-04-07 (09:30) Start dag 1
- We beginnen plenair/interactief en bespreken het programma van de dag.
- Vervolgens gaan we steeds weer uiteen om filmpjes (presentaties) te kijken, en komen daarna steeds weer samen om vragen te bespreken
2020-04-07 (10:00) Zelfstudie
Omdat de filmpjes voor lesdag 1 nog niet klaar zijn beginnen we vandaag met materiaal uit lesdag 2 (vandaar het bericht 'welkom bij lesdag 2' bij het openen van het filmpje!). De volgorde is wat anders, het materiaal van lesdag 1 halen we later in.
- Bekijk uit deel 2 het filmpje nature, nurture en culture
2020-04-07 (12:00) Vragen bespreking
- Syta: "Begrijp ik het goed dat een meme zowel persoonlijk (je eigen draai aan het idee geven) als in groepsverband kan zijn of is het altijd in groepsverband vanwege de overdracht en wisselwerking?"
- Joline: "Bij het onderdeel over hechting vertel je dat kinderen wel patronen kunnen distilleren, maar niet evalueren. Wat is het belang van die evaluatie? Is evaluatie van belang, zodat je later als volwassene kunt zien welke patronen wel en niet functioneel zijn in de grote wereld? Of is het van belang om later als volwassene te kunnen zien wat er vroeger bad/ugly geweest is, zodat je weet waar je kunt groeien als persoon of in therapie? En: is de evaluatie van patronen op zichzelf geen meme/construct (hele filosofische vraag)?"
- Miranda: "Heb je invloed op je limbisch kanaal? In de zin van meer of minder ‘openzetten’? Kan je het trainen?"
- Anna: "kan ik de Corona-crisis als een Meme beschouwen?"
- Anna: "We hebben nu de invloed van nature, nurture, culture besproken. Mij is alleen nog niet helemaal duidelijk hoe de laatste (culture) ingezet kan worden als hulpfactor/invloedsfactor voor het verloop van de therapie? Moet ik dat dan zien als een soort psycho educatie van de therapeut richting client over de invloed van de maatschappij? met andere woorden hoe integreer je deze kennis in de behandeling? ik formuleer nog vrij vaag"
- Danielle: "Is er wat de vorming/ verandering van hersens betreft, een soort van ‘deadline’ waarbinnen iets, bijvoorbeeld een onveilige hechting, (voor waar mogelijk) hersteld kan worden?"
- Danielle: "Wat zou het voor een individu kunnen betekenen als het stempel vanuit de DSM niet (meer) opgelegd wordt, maar er inderdaad naar hem/ haar gekeken wordt vanuit een breder perspectief?""
- Francois: "Is het niet gevaarlijk om te spreken van de baby voelt dit, hij voelt dat enz. Is het niet eerder gewoon de behoefte om te willen spelen en vandaaruit de frustratie dat hij ineens geen reactie meer krijgt? Je ziet nl dat de baby precies daar verder gaat in het spel waar ze gebleven zijn."
- Katja: "Als mensen onveilig gehecht zijn (de gedesorganiseerde gehechtheid) kunnen ze dan, binnen een therapeutische relatie, toch leren zich veiliger te kunnen hechten?; Martin Apello heeft nu een boek uit dat heet (H)echt Niet en hij beweerd dat sommige mensen niet meer te helpen zijn en zich erbij moeten neerleggen dat ze nooit zullen hechten aan bijvoorbeeld een partner. Wat is jou kijk daarop? hersenen zijn toch neuroplastisch?".
- Liesbeth: "[over casus met non-suicide afspraak] En misschien verschilt dat per persoon. Om op dat limbisch niveau te kunnen werken en vertrouwen, is wederzijds vertrouwen hebben nodig? Dus ik bedoel; om een goede inschatting te maken moet er een vertrouwensband (ook elkaar kennen) opgebouwd zijn? In het voorbeeld van jouw ervaring; ken jij deze mevrouw al langer? En zoja, had je deze inschatting ook bij de eerste ontmoeting kunnen maken? Dan moet je heel erg vertrouwen op het voelen op limbisch niveau? In deze situatie vind ik het prachtig dat je haar door dit vertrouwen zo hebt kunnen helpen."
- Liesbeth: "Cem (zoon) en ik hebben een filmpje waarin we still face experiment doen. Vanuit BIBO (longitudinaal onderzoek) RU"
- Nico: "de filmpjes van de 'babyrapper' en de 'kerkbaby'lijken sterk op imitatiegedrag en dus interpsychisch. Gebeurt er dan ook iets intrapsychisch?"
- Wietske: "Kan je de term secundaire representatie nog even toelichten? Verder interessante en duidelijke les."
2020-04-07 (13:00) Zelfstudie
- Bekijk uit deel 3 (In)stabiliteit en crisis het filmpje 'deel 1 (0:57 min)'
2020-04-07 (14:00) Vragen bespreking
We hebben de stof uit dag 1 (die nog volgt) voorbesproken en alvast verbanden gelegd met de onwerpen van vandaag (vrije wil) en dag 3 (pathologie)
2020-04-07 (14:30) Zelfstudie
- Bekijk uit deel 3 (In)stabiliteit en crisis het filmpje 'deel 2 (1:21 min)'
- Stel tenminste 1 vraag via het vragenformulier (boven aan de pagina). De ingestuurde vragen komen op de blackboard en worden later gezamenlijk besproken
- We komen om 16:00 weer samen in het klaslokaal
2020-04-07 (16:00) Vragen bespreking
- Nico: Kunnen paniekaanvallen ook weggestopte emoties zijn die naar buiten komen (op bepaalde -trigger- momenten)?
- Anna: Is de flexibilitieit die een persoon in crisis heeft iets anders dan de veerkracht die een persoon in crisis heeft? Ik merk namelijk dat ik flexibiliteit juist als een kracht interpreteer.
- Anna: Wat kunnen we leren van emotieregulatie bij kinderen?
2020-05-06 (09:00) Inloop
- We treffen elkaar op 6 mei om 09:00 in het klaslokaal. De les begint pas na 09:30, maar het eerste half uur is bedoeld om te zorgen dat iedereen overweg kan met Whereby en zo nodig technische ondersteuning te geven. Als iedereen is aangehaakt begint de les.
2020-05-06 (09:30) Start lesdag 2
- We beginnen plenair/interactief en bespreken het programma van de dag.
- Vervolgens gaan we steeds weer uiteen om filmpjes (presentaties) te kijken, en komen daarna steeds weer samen om vragen te bespreken
2020-05-06 (09:30) opdracht
Bekijk het filmpje 'Over crisis, suicidaliteit en borderline dynamiek' (0:21 min) van hoofdstuk 3. En mail mij je antwoord
2020-05-06 (10:30) Bespreking van binnengekomen vragen
- Vechtscheidingen & ouderverstoting zijn mogelijk te begrijpen vanuit het mentale model 'borderline dynamiek'
- Sterke gevoelens van tegenoverdracht (ie. angst, woede, 'redden', 'te hard werken', 'handelen') zijn volledig normaal in het werken met mensen met borderline dynamiek. Mijn dringend advies is om dit alleen te doen als je ingebed bent in supervisie/intervisie/leertherapie.
- Suïcidaliteit en automutilatie vanuit borderline dynamiek zijn meestal niet hetzelfde als suïcidaliteit vanuit een depressieve stoornis, maar combinaties komen ook voor. De sterfte door suïcide bij personen met persoonlijkheidsproblematiek is best wel hoog (de eerste jaren). Maak geen afweging in je eentje, en laat de de regiebehandelaar de suïcidaliteit taxeren.
- Al voelt het eng, volgens mij zit de oplossing in de richting van radicale congruentie en radicale bescheidenheid.
- Ik gebruik in plaats van het (gestigmatiseerde) etiket 'borderline' waar mogelijk liever worden als 'wiebelig', 'overstuur', en 'onvaardig'.
- Het onderwerp borderline dynamiek bij ontwikkelingsstoornissen (eg. autisme of verstandelijke beperking) is te ingewikkeld voor deze cursus
- De prognose van borderline persoonlijkheidsproblematiek is gunstig: 10 jaar na de diagnose is (grofweg) 90% 'genezen', in de zin dat ze niet meer voldoen aan de criteria voor een officiële stoornis; zie het maar als 'jaren van vallen en opstaan waarin iemand alsnog zijn emoties leert reguleren en zijn autonomie beter leert vormgeven'
2020-05-06 (11:15) opdracht
Bekijk van hoofdstuk 4 'Pathologie' de eerste drie filmpjes, tot en met 'problemen met somberheid, stemming en depressie'
We treffen elkaar weer om 14:00 in het digitale klaslokaal.
2020-05-06 (14:00) Bespreking van binnengekomen vragen
Angst en dwang
- Waaróm werkt 'exposure' eigenlijk?
- Is de kans op paniekstoornis verhoogd als je al een andere angststoornis hebt?
- Wanneer wordt een obsessie een stoornis?
- Kunnen obsessies en/of dwanghandelingen ook werken als afweermechanisme?
- @samantha: kun jij je vraag toelichten? 'dwang en (ontevredenheid over) keuzes'
- Is een angstig temperament ongunstig voor de prognose van angststoornis(sen)?
- Is persoonsgerichte (eg. narratieve) therapie geïndiceerd bij OCS?
Verslaving
- Hoe werkt craving als het middel makkelijk voorhanden is?
- Wat is de relatie tussen verslaving en trauma?
- Is verslaving een harde contra-indicatie voor niet-verslaving therapie?
- Is seks-/pornoverslaving een dwangstoornis of een verslaving?
- Is de kans op verslaving aan Y verhoogd als je verslaafd bent aan X?
- Hoe zit het met verslavingsgevoeligheid in families?
- Wat wordt bedoeld met 'behoefte aan beloning' in bespreking van craving?
- Ben je 'eens verslaafd, altijd verslaafd'?
- Terugval en herstel van verslaving
Somberheid
- De film 'The Hours' is volgens mij op Netflix of Pathe Thuis te zien
- @liesbeth: kun jij je vraag toelichten? 'subpersonen bij somberheid'
- Wat is de plaats van antidepressiva in de behandeling van somberheid?
- In de filmpjes benader je depressie/wanhoop vanuit verschillende invalshoeken: verdriet als bodem, bepaalde gedachtes die neerslachtigheid versterken, bepaald gedrag (afweer) dat de somberheid versterkt. Later breng je ook de notie van transformatie in als mogelijke ‘trigger’ voor depressiviteit. Liggen al deze vier ‘oorzaken' ten grondslag aan depressie in welke vorm dan ook (psychiatrisch, psychologisch, somatisch) of is de ene oorzaak meer te verbinden aan een bepaalde vorm: bijvoorbeeld ’transformatie/het niet geleefde leven’ bij psychologische depressie?
- Gebruiken we het woord (de meme) depressie niet te makkelijk in Nederland?
- Hoe help je iemand die hopeloos is? Hoe verdraag je zelf de zwaarte?
- Kan RET (rationeel emotieve therapie) helpen bij somberheid en (lichte) depressies
- Wat is het onderscheid tussen rouw en depressie?
2020-05-06 (14:45) opdracht