Driedaagse cursus Huiselijk geweld in de therapiepraktijk
Onvermijdelijk stuit je als therapeut van tijd tot tijd op sporen van huiselijk geweld. Die duiken op in de vorm van oud zeer als je aan de slag gaat met trauma’s, vastgelopen copingspatronen, onverwerkte rouw of moeizame relaties. Soms vraag je je af of er sprake is van actueel geweld als je wordt ingewijd in de ervaringen van je cliënten. In deze cursus onderzoeken we welke extra aandacht huiselijk geweld verdient en hoe jij dat als therapeut kunt inpassen in je eigen werkwijze.
Cursusinhoud
In de cursus werken we met het model van de onveilige en de veilige wereld dat door Charlotte van Besouw is ontwikkeld voor de opleiding Specialist Huiselijk Geweld. In dit model gebruiken we de metafoor van twee werelden die hemelsbreed van elkaar verschillen in cultuur, taal, omgangsvormen en logica. Je bent je pas bewust van het feit dat je in de onveilige dan wel veilige wereld leeft, als je beide werelden kent. Je eigen wereld is vanzelfsprekend. Dat geldt zowel voor cliënten als voor therapeuten. Zo kunnen er in de therapie gemakkelijk misverstanden ontstaan, als de logica van de onveilige en die van de veilige wereld niet op elkaar aansluiten. In het model onderscheiden we de volgende fasen:
- Aansluiten in de onveilige wereld
- Versterken van hoop en vertrouwen
- De brug over naar de veilige wereld
- Wegwijs in de veilige wereld
- Integratie van de onveilige en de veilige wereld.
Cursus
Dag 1. Spoorzoeken in de onveilige wereld. Werkcollege “wegwijs in de onveilige wereld” over de dynamieken van huiselijk geweld – van situationeel geweld tot en met de pathologische vormen als coercive control en gaslighting. Aan de hand van filmfragmenten onderzoeken hoe dit de ervaring van de bewoner van de onveilige wereld kleurt. We oefenen in het aansluiten op de cultuur en logica van de onveilige wereld en we experimenteren met taal en het ontmaskeren van het geweld. We staan stil bij wat dit met je doet.
Dag 2. Op hoop van zegen! Uitwisseling van eigen ervaringen met de onveilige dan wel de veilige wereld en onderzoeken hoe je hiermee om gaat in je werk en wat je er aan hebt. Werkcollege over de dynamiek van geweld in de hulpverleningsrelatie. Wat herken je en hoe ga je ermee om? Preventie van secundaire traumatisering – werken met het hulpverlenerskruis.
Dag 3. Integratie. We onderzoeken waar het integreren van de onveilige en de veilige wereld schuurt o.a. door stil te staan bij:
Ervaringen van cliënten die zich niet thuis voelen in de veilige wereld en zich daar miskend en onbegrepen voelen;
Jouw eigen ervaringen als therapeut die met huiselijk geweld werkt, wanneer je je niet erkend en gesteund voelt door de taal, methodes, protocollen e.d. die gangbaar zijn in jouw werksetting.
Centraal staat de vraag hoe je je bevindingen uit deze cursus kunt inpassen in je eigen therapeutische werkwijze.
Praktische informatie
Doelgroep
Je biedt therapeutische begeleiding, bijv. als psychosociaal therapeut, verlies- en rouwtherapeut, systeemtherapeut, speltherapeut, traumatherapeut.
Groepsgrootte
We werken met een groep van 8 – 12 deelnemers.
Cursusdata
De cursus wordt gegeven op 15 januari, 22 januari en 5 februari 2025.
Studiebelasting
36 uur. De cursus beslaat een lesdag (9.30-16.30). Daarnaast wordt er voorbereiding op de cursusdagen gevraagd door het lezen van aansluitende theorie en het maken van enkele thuisopdrachten.
Kosten
€ 625,00. De prijzen zijn vrijgesteld van Btw. Koffie/thee en lunch en literatuur zijn inbegrepen.
Locatie
Domstad, Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ Utrecht (10 minuten lopen van station Utrecht CS).
Certificaat
Na het volgen van deze cursus ontvang je een bewijs van deelname met vermelding van de gevolgde inhoud en studielast.
Accreditatie
De cursus zal bij een therapeutische beroepsvereniging geaccrediteerd worden.
Docent
drs. Charlotte van Besouw is ontwikkelaar en coördinator van de opleiding Specialist Huiselijk Geweld van de SAU. Zij heeft ruime ervaring in het pionieren en werken in de aanpak van huiselijk geweld. Van 1977 tot 1982 zat zij in de oprichtingsgroep van en werkte zij bij Blijf van m’n Lijf Utrecht. Zij publiceerde over deze periode het hoofdstuk “Hulpverlening, an me nooit niet” in het boek “Vrouwenhulpverlening 1975-200 onder redactie van Janneke van Mens-Verhulst en Berteke Waaldijk. Eind 90 jaren was zij coördinator van het steunpunt huiselijk en seksueel geweld in Rotterdam en startte zij samen met Liesbeth Kuijvenhoven van de politie Rotterdam-Rijnmond AWARE, het beveiligingssysteem voor vrouwen die door hun ex-partner worden belaagd. In 2005 startte zij de eerste minor over huiselijk geweld bij de Hogeschool Utrecht. Zij heeft ruimte ervaringen in projectontwikkeling en uitvoerende hulpverlening binnen de vrouwenopvang en de (preventieve) jeugdzorg.
Meer informatie
Heb je nog vragen? Bel of mail Charlotte van Besouw: [email protected] Tel. 06 1346 0445