Driedaagse cursus
Ervaringsgericht leren begeleiden vanuit het ACT perspectief
ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Dit is een derde generatie gedragstherapie die cliënten helpt om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die ze tegenkomen (Acceptance), zodat ze kunnen blijven investeren in de dingen die ze écht belangrijk vinden (Commitment) — Hayes (1999, 2007.)
Cursusinhoud
Het ACT gedachtegoed biedt een praktisch denk- en werkkader voor ervaringsgerichte begeleiding van cliënten die nu ‘vast’ lijken te zitten in oude, niet-werkzame gedragspatronen en die graag de kwaliteit van hun leven willen vergroten.
In ACT onderzoekt de cliënt de functie en gevolgen van oude coping die hij eerder zijn leven ontwikkeld heeft. ACT biedt vervolgens een perspectief en vaardigheden waarmee de cliënt zelf weer sturing kan geven aan zijn leven.
De methode gaat uit van het aanvaarden en leren accepteren van negatieve gedachten en gevoelens. Hierbij richt de cliënt zijn energie op het helder krijgen van zijn persoonlijke waarden en afgeleide gedragsdoelen en leert hij zich daaraan committeren. Het gevolg is dat emoties als angst, pijn en verdriet en negatieve gedachten niet langer leiden tot vermijding. De cliënt ervaart weer vrijheid om zijn leven zinvol te maken.
Indicatie voor ACT zijn cliënten met vermijdende problematiek (b.v. te hard werken) die in hun ontwikkeling vastzitten in gedragspatronen (ook wel genoemd 'rotondes') en baat hebben bij een non-verbale, ervaringsgerichte invalshoek. Daarnaast is ACT ook prima te gebruiken voor de persoonlijke en professionele ontwikkeling van professionals zelf.
In deze cursus komen de volgende thema’s aan bod:
- Psychologische basisbehoeften voor motivatie en groei;
- Verleggen van aandacht van denken en taal naar meer gaan ervaren en voelen;
- Het ACT perspectief op scheefgroei en ontwikkeling (lijden – pijn);
- The Relational Frame Theory – Functioneel Contextualisme als onderliggende theorie;
- De 6 ACT processen met bijbehorende werkvormen/oefeningen;
- Gelijkwaardig samenwerken en procesgericht begeleiden;
- De constructie (o.a. rationale) voor het gebruik van werkvormen;
- Het ontdekken van je eigen waardenset die richting kan geven in je eigen leven en verdere professionalisering.
Na deze cursus kent u als professioneel begeleider het ACT denk- en werkkader en heeft u de diverse ACT-processen zelf ervaren. U kunt de cliënt het ACT-perspectief aanreiken en middels verschillende werkvormen laten ervaren wat dit voor hem betekent. U kunt de cliënt procesgericht begeleiden en helpt de ander verdragen wat niet te veranderen is en zich te richten op gedrag en zaken in het leven die belangrijk zijn om kwaliteit van leven te verbeteren. Hierdoor zal zwaarte van gedachtestromen verminderen en ervaart de cliënt (en u als begeleider!) meer autonomie en luchtigheid in het leven.
Praktische informatie
Doelgroep
Deze driedaagse cursus biedt een aanvullend en werkzaam perspectief voor professionele begeleiders, denk aan: therapeuten, psychologen, huisartsen, praktijkondersteuners, social workers, maatschappelijk werk en dienstverleners, sociaal pedagogisch hulpverleners, (ortho)pedagogen, creatief therapeuten, trainers, coaches, supervisoren, docenten, geestelijk verzorgers, verpleegkundigen, casemanagers.
Trainingsdata
De eerstvolgende driedaagse cursus wordt gegeven op 14 februari; 15 februari en 28 maart 2025.
Studiebelasting
De cursus beslaat drie lesdagen. Daarnaast wordt er verdieping op de cursusdagen gevraagd door het lezen van aansluitende theorie, het ontwerpen van oefeningen en het zelf ervaren van een ACT-gedragsverandertraject. De studiebelasting bestaat uit 36 uur.
Kosten
€ 745,00.
De prijzen zijn vrijgesteld van Btw. Koffie/thee en lunch en literatuur zijn inbegrepen.
Locatie
Utrecht.
Certificaat
Na het volgen van deze cursus krijgt u een bewijs van deelname met vermelding van de gevolgde inhoud en studielast.
Toelatingseisen
Voor deze cursus is het noodzakelijk dat u bereid bent om een ACT- gedragsverandertraject op eigen niveau te ontwerpen en te ervaren. Daarnaast is het prettig als u kunt oefenen met het toepassen van ACT in begeleidingssituaties.
Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd bij Registerplein. Afhankelijk van de deelnemers kunnen er eventueel, in overleg met de docent, aanvullende accreditaties aangevraagd worden.
Trainer
De cursus wordt gegeven door Jeannette Verhoeven. Zij is als begeleidingskundige in diverse rollen werkzaam vanuit eigen begeleidingspraktijk ‘Meekijken gewenst’ te Utrecht. Ze is docente op de huisartsopleiding, (leer)supervisor, coach voor medici en ACT-therapeute & trainer.
Incompany
Heeft uw bedrijf of organisatie specifieke kennis- of opleidingsvragen? Wij kunnen u van dienst zijn met een op maat gesneden cursus op het gebied van ACT. Wij stemmen qua inhoud, niveau, duur en locatie af op de wensen en behoeften die binnen uw arbeidscontext spelen.
Meer informatie
Graag meer informatie over deze training? Mail ons via [email protected] of bel ons op 06 11 10 50 67. Wij sturen u desgewenst onze informatie toe.